Heudra verhuist en kiest voor KBK-systeem

KESTEREN – Eind vorig jaar werd bekend dat Heudra Metaalbewerking BV Kesteren ging verlaten voor een groter pand in het dichtbijgelegen Ochten. Deze verhuizing leverde drie keer zoveel vloeroppervlak op, waardoor ook nagedacht moest worden over een nieuw kraansysteem.

Ruimte besparen
Wie een stap naar binnen zet, ziet een nieuw uitziende hal, maar niets is minder waar. Productieleider Bert van den Brink vertelt: “Nieuw? Het is al veertig jaar oud. Het pand zag er echt niet uit. Het was er donker en er lagen straatstenen in. Het was slechts opslagruimte. We hebben daarom bijna alles gerenoveerd. Er hangt nieuwe LED-verlichting in, alles is geschilderd en we hebben een nieuwe vloer met vloerverwarming.” Zelfs de eerder aangeschafte Demag Zwenkkranen hebben een nieuwe laklaag gekregen in originele Demag kleur.

Omdat er wordt gewerkt met een grote diversiteit aan producten en materialen moet het transportsysteem erg flexibel zijn. Voor elke productie moet het systeem een nieuwe opstelling aan kunnen nemen. Door een KBK-systeem wordt de hal optimaal benut. Er blijft namelijk meer ruimte over op de vloer. Door de vloerverwarming kan Heudra maar beperkt de grond in. “Je stelt jezelf dan al gauw de vraag: wat is er mogelijk in de lucht?”, aldus van den Brink.

Snelle levertijd
Heudra kwam uit bij het KBK staal hangbaansysteem van Demag. Een licht systeem wat perfect past bij de productiehal van Heudra. Er hangt een handverrijdbaar systeem met elektrisch bestuurbare takels. “We hebben ongeveer drie offertes opgevraagd en zijn uiteindelijk uitgekomen bij Demag & van den Berg Transporttechniek. De keuze was simpel: we wilden het zo snel mogelijk geleverd hebben tegen een goede prijs. Van den Berg kwam hier het beste uit”, vertelt de productieleider.

Efficiënt en ergonomisch
Begin maart 2015 is het nieuwe systeem in gebruik genomen. “Wij hebben ervoor gekozen om efficiënter te werken en om de lichamelijke belasting te verlagen.” Je ziet nog veel jongens zelf tillen. Dat kan ook, omdat Heudra ook heel vaak met licht materiaal werkt. “Maar ook producten van 40 kilo zijn geen uitzondering en dan kan je met de hand tillen wel vergeten. Men is er alleen nog niet aan gewend dat er een kraan hangt. Daarom zeggen we nu soms nog met een lachend gezicht: ‘er hangt een kraan boven je hoor, die kun je ook gebruiken’. Ik weet uit ervaring dat als ze het eenmaal gewend zijn om met de kraan te werken, dat ze hem automatisch pakken”, zegt van den Brink overtuigend.

Heudra Metaalbewerking BV
Heudra Metaalbewerking BV is een metaalproductiebedrijf dat is gespecialiseerd in het verspanen van zowel ferro als non ferro metalen en kunststoffen. Heudra staat daarnaast voor korte levertijden en heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan, daarvoor heeft het een modern gerobotiseerd en geautomatiseerd machinepark tot beschikking.