Ravestein benut hal optimaal met Demag wandconsolekranen

DEEST – Wie de dijk oprijdt richting de Waal in het Gelderse Deest, ziet al gauw een groot industrieterrein liggen. De wapperende vlaggen en het grote bedrijfslogo tonen dat het om Ravestein BV gaat. Een familiebedrijf dat is opgericht in 1976 en zich richt op het maken van grote staalconstructies, zoals hefplatforms en sluisdeuren. Met klanten over de hele wereld. Er wordt nu gewerkt aan projecten voor Engeland, België, Frankrijk maar ook Australië en Brazilië.

Ravestein beschikt over een behoorlijk aantal Demag producten, onder andere twee 10t bovenloopkranen, twee 25t bovenloopkranen, twee 70t portaalkranen en een 3,5t zwenkkraan. Ook de drie grote 160t portaalkranen hijsen met zware Demag takels. Dit zijn perfecte kranen als er aan grote staalconstructies gewerkt wordt, maar door hun grootte reiken ze niet tot het einde van de hal. Dit resulteert in een ruimte van 7 bij 40 meter waar niet gehesen kan worden.

De relatief kleine onderdelen werden daardoor op dit oppervlak met heftrucks verplaatst. “Dit was erg onhandig. Onze hal ligt vaak vol met spullen. Er moest gewoon een oplossing komen”, vertelt floormanager Jan Rutten. Na advies van Peter Zaaijer (regiomanager van van den Berg) en diverse interne afwegingen is de keuze gevallen op Demag wandconsolekranen. Het middenpad moest vrij blijven om de grote schuifdeur aan de kopse kant van de hal volledig bereikbaar te houden. Een halfportaalkraan aan beide zijden was een optie, maar dan heb je het nadeel dat er vloeroppervlakte voor de rails onder de poot verloren gaat. Wandconsolekranen laten de vloer geheel vrij. Nu wordt de gehele lengte en breedte van de hal optimaal benut.

“De twee 5t wandconsolekranen uitgerust met staaldraadtakel zijn een echte uitkomst. We hebben nu de vloer vrij en kunnen het onbenutte deel van de hal bereiken met deze kranen. Hierdoor kunnen we efficienter, maar ook ergonomischer werken en gaat uiteindelijk de productie omhoog. Dat is natuurlijk je uiteindelijke doel”, aldus Rutten.

Het proces, van uitzoeken tot oplevering, heeft zo’n vier maanden geduurd. “De keuze viel bij ons op Demag, omdat wij al jaren tevreden klant zijn bij van den Berg Transporttechniek. Het proces verliep soepel. Bij de oplevering was er alleen een misverstand over de bediening. Wij wilden graag een compacte radiografische besturing. Zodat wij deze met één hand kunnen bedienen en onze andere hand nog vrij hebben. Dit is binnen één dag nog geregeld. Tot slot bleek de elektrische kast nog verplaatst te moeten worden, dit heeft de monteur ter plekke geregeld. Helemaal super”, vertelt de floormanager tevreden.