Schoeller Allibert van start in gloednieuwe Belgische vestiging

BERINGEN – Even uitblazen in de zomer? Dat zat er niet in bij de Belgische vestiging van Schoeller Allibert, wie de Europees marktleider is in de productie van herbruikbare kunststofverpakkingen en containers. Zij bieden daarmee een duurzaam alternatief voor wegwerpverpakkingen van karton, hout en plastic voor eenmalig gebruik. In Paal Beringen werd de voorbije maanden alles in gereedheid gebracht voor een nieuw Greenfield project dat op termijn 70 mensen tewerk zal stellen. Het project startte op het toen nog ‘groene veld’ en er waren nog geen voorzieningen beschikbaar. Zowel het pand als de directe omgeving werden compleet ingericht. Maar er is meer, want in de gloednieuwe vestiging in Belgisch Limburg vind je ook een van de grootste spuitgietmachines van de Benelux. Ludo Gielen is bij Schoeller Allibert Chief Strategy. Hij leidt ons rond in de state-of-the-art fabriek waarin hij als ondernemer zelf ook fors investeerde.

Samen met Schoeller Allibert investeerde de Limburgse ondernemer 15 miljoen euro in de nieuwe greenfield fabriek. Hij gelooft dan ook rotsvast in de toekomst van de herbruikbare kunststofverpakkingen en containers. “Wereldwijd wordt er 600 miljard dollar besteed aan de productie van verpakkingsproducten zoals schaaltjes, folies, shampooflessen …” aldus Ludo Gielen. “Maar de markt van de ‘returnable transport packaging’ of herbruikbare, duurzame verpakkingen is amper goed voor 6,5 miljard dollar. Amper één procent is vandaag dus herbruikbaar. Ik geloof dan ook sterk in het potentieel van Schoeller Allibert om verder te kunnen groeien.”

Lichtrijke fabriek
Die overtuiging sterkte hem dan ook om de plannen uit te voeren die hij koesterde voor een nieuwe uitvalsbasis. De Belgische vestiging van Schoeller Allibert moet een modelfabriek worden voor de toekomstige vestigingen van de groep. Architectenbureau Wastiau & Co kreeg de opdracht om voor een lichtrijke fabriek te zorgen waar het aangenaam is om te werken. De nieuwe locatie beschikt over een productiehal van 6.500 vierkante meter, over 3.500 vierkante meter buitenopslagruimte en er komt een Sales en Innovation center van 1.200 vierkante meter. Op de tweede verdieping wordt een inspirerende brainstormruimte gerealiseerd.

Grootste spuitgietmachine van de Benelux
Ook op technologisch vlak is de fabriek uniek, want er is fors geïnvesteerd in Big Product Mould Technologie. In Paal Beringen staat nu een Krauss Maffei 4000. Deze machine heeft 4000 ton sluitkracht en een shotvolume van wel 60 liter. Hier zullen in eerste instantie vooral de grotere producten uit het assortiment mee worden geproduceerd. Dit zijn bijvoorbeeld de gloednieuwe Big Box Maximus® 1212 of de kunststof Clickpall. De Big Box is het allergrootste Schoeller Allibert product op de markt en bestemd voor onder andere fruitteelt, ClickPall® wordt gebruikt in de petrochemie. De spuitgietmachine spuit in slechts twee minuten een big box van 120 centimeter breed, 120 centimeter lang en 79 centimeter hoog. Het was beslist geen sinecure om deze enorme machine te installeren. De Demag rolbrug die later o.a. de matrijzen moet kunnen wisselen was ook nodig om de machine op te bouwen.

Voor ieder product twee matrijzen
Om een product met de juiste vorm te kunnen maken, wordt er gewerkt met matrijzen. Een matrijs is een stukje high-tech gereedschap, gemaakt van een speciale staallegering en voorzien van een speciale coating. Voor elk hoekje of gaatje in het eindproduct, heeft een matrijs een uitsparing. Er is een matrijs voor de buitenkant van het product en een matrijs voor de binnenkant. Deze matrijzen sluiten naadloos op elkaar aan met daartussen een loze ruimte. In deze loze ruimte wordt het vloeibare kunststof gespoten, wat na uitharding het eindproduct zal zijn.

Zwaar geschut
Een van de grootste uitdagingen was de vloer. De spuitgietmachine weegt namelijk ca. 400 ton. Het gewicht van de machine zelf is zo groot dat er een speciale fundering gemaakt moest worden. Dat kan je nog het best vergelijken met een soort boorplatform, maar dan onder de grond. De spuitgietmachine heeft twee verwisselbare matrijzen en is daardoor geschikt om verschillende producten maken. Voor de Big Box Maximus wegen de matrijzen alleen al 30 ton per stuk. Om deze in de machine te kunnen monteren, is er gekozen voor een zware Demag rolbrug van van den Berg Transsporttechniek. Deze rolbrug is voorzien van dubbele liggers en twee 40 ton staaldraadtakels. De takels zijn gekoppeld zodat ze elk of opgeteld 40 ton kunnen hijsen. De rolbrug is 29,6 meter lang en ruim één meter hoog. Als puntje op de ‘i’ is de rolbrug geleverd in de kleur zwart zodat deze perfect aansluit bij de overige zwarte constructies in de hal.

Vele takels maken licht werk
Om de matrijzen in de machine te plaatsen moet er zeer nauwkeurig en voorzichtig gepositioneerd kunnen worden. De matrijzen moeten zowel horizontaal, als verticaal gedraaid worden en daar zijn 2 takels voor nodig. De haak van takel 1 wordt bevestigd aan de bovenkant van de matrijs en hijst het volledige gewicht. Dankzij een draailager in de haak kan de matrijs om zijn as draaien. De haak van takel 2 wordt aan de onderzijde bevestigd en kan de matrijs vervolgens in horizontale positie hijsen. Ook wordt op deze manier de matrijs in horizontale positie gehesen zodat er onderhoud aan gedaan kan worden.

De eerste producten zijn aan het eind van de zomer van de band gerold, maar dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Vanuit Beringen zullen de producten nu hun weg vinden naar klanten in de Benelux, Noord-Frankrijk, West-Duitsland en het Verenigde Koninkrijk. Na een drukke zomer en de eerste succesvolle producties kan Ludo Gielen weer opgelucht ademhalen. Maar ook nu is er van stilzitten geen sprake. Het orderboekje voor de nieuwe producten is immers aardig gevuld.