Vanzo-Beton zet V-ligger in voor de handling van beton

PEER – Als specialist op het gebied van betonnen platen en afsluitingen, bedient Vanzo-Beton verschillende groothandels in België en Nederland met maar liefst 50.000 betonproducten per jaar. Door de stijgende vraag lieten de gebroeders Vangansewinkel onlangs een nieuwe bedrijfshal bouwen waar de handling van de betonproducten wordt verricht met een Demag V-ligger rolbrug.

Betonnen platen in allerlei vormen en maten
Ruim 50 jaar geleden begon Jaak Vangansewinkel vanuit de garage achter zijn huis met de productie en verkoop van betonproducten onder de naam Vanzo-Beton. Een paar jaar later werd de eerste fabriek gebouwd aan de Laarderweg in Grote-Brogel, waar Vanzo-Beton tegenwoordig nog steeds gevestigd is. In 1990 namen Henri en Rudi van Gansewinkel het bedrijf van hun vader over. De broers, die van ’s morgens 8 uur tot 10 uur ’s avonds bezig zijn in het bedrijf, hebben zich volledig gericht op de verkoop van betonnen platen en palen in allerlei soorten vormen en maten. De platen en palen passen als een bouwdoos in elkaar en worden veel gebruikt als basis voor omheiningen en hekwerken.

Beton maken
Het produceren, verplaatsen en de opslag van de betonproducten gaat nu snel en gemakkelijk, maar vroeger ging dit heel anders. Henri en Rudi Vangansewinkel, zijn vanaf jongs af aan betrokken in het bedrijf en vertellen hoe het er tientallen jaren geleden aan toe ging: “Vroeger moesten wij zelf beton maken. Als jonge mannen stonden wij dagelijks buiten in de regen tot diep in het slijk beton te maken. Ook moesten wij betonnen platen met de hand verplaatsen, en geloof me, dit was erg zwaar. In 1995 werd dat gelukkig anders toen de eerste mal machine in het bedrijf werd geïnstalleerd.”

Het beton wordt sinds 1995 in mallen gestort. Na het uitharden worden de producten door een machine opgenomen en gestapeld. Door de Demag wielen en aandrijvingen die in deze machine zitten, waren de heren Vangansewinkel al bekend met de kwaliteit van Demag. Dankzij de machine werden niet alleen de arbeidsomstandigheden beter, ook de productkwaliteit ging verder omhoog en kon er sneller aan de vraag van de klant worden voldaan.

Nieuwe bedrijfshal met rolbrug
De vraag steeg, er kon sneller worden geproduceerd, maar de ruimte in de bedrijfshal was te klein om alle betonnen producten in kwijt te kunnen. Daarom werd er begin dit jaar een nieuwe bedrijfshal gerealiseerd om de voorraad in om te slaan. Het interne transport wordt door een Demag rolbrug met V-Ligger verzorgd. Vrachtwagens kunnen in de nieuwe hal gemakkelijk naar binnen worden gereden, waarna de producten met de rolbrug snel en nauwkeurig geladen worden.

Meer licht
Het open design en de lichtdoorlating van de Demag V-ligger sprak de broers erg aan: “In de nieuwe bedrijfshal is een rij dakramen geïnstalleerd. Om de lichtdoorlating niet te belemmeren met een dichte kraan, kozen wij voor de Demag V-ligger. Door het open design in de ligger, schijnt het licht door het dakraam op de werkvloer. Hierdoor kunnen wij veel overzichtelijker werken in de bedrijfshal.”

Nauwkeurig en snel
Met een overspanning van 21 meter, rijdt de rolbrug over een kraanbaan van maar liefst 42 meter lang. Door middel van de Demag radiografische besturing kan de kraan gemakkelijk op afstand bediend worden. Dat is niet alleen handig maar ook veilig. Voor het hijsen van betonproducten op pallets wordt een palletvork gebruikt. Vanzo kan 140 platen per uur maken. De logistiek in de oude hal kon dit niet aan, maar dankzij de nieuwe bedrijfshal en de snelle rolbrug, kunnen de gebroeders Vangansewinkel er weer tegenaan. Er is genoeg ruimte in de hal voor de opslag van wel honderden betonnen platen en palen!

Meer informatie over Vanzo-beton vindt u op: www.vanzo-beton.be