Reviseren

Demag componenten zoals takels, motoren en tandwielkasten gaan lang mee, maar hebben niet het eeuwige leven. Zeker bij intensief gebruik zal er slijtage ontstaan, dat een potentieel risico geeft voor de bedrijfszekerheid. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat het component een toenemend aantal storingen kent, dan kunnen wij door middel van een revisie de levensduur preventief verlengen. Revisies zijn in sommige gevallen voordeliger dan vernieuwen.

Hoe werkt een revisie?

Tijdens een revisie worden de nodige onderdelen uit uw component vervangen door nieuwe exemplaren, zodat deze weer als nieuw functioneert. Met ruim 15.000 originele Demag onderdelen op voorraad kunnen onze gecertificeerde monteurs snel en vakkundig een revisie uit voeren. Bij een revisie worden alle kritische onderdelen beoordeeld door onze gespecialiseerde monteurs en op basis hiervan krijgt u een gericht advies over de uit te voeren reparaties.

Wanneer is een component aan revisie of zelfs vernieuwing toe?

Componenten worden geproduceerd in verschillende vormen en maten met elk een vooraf bepaalde gebruiksintensiteit. Wanneer een component minder intensief gebruikt wordt, gaat deze langer mee. Omgekeerd is dit ook van toepassing wanneer het component meer of zwaarder gebruikt wordt. Dit component is dan eerder door zijn verwachte technische levensduur heen. Specifiek voor takels is er in de norm FEM 9.755 een calculatiemodel vastgelegd om de (rest-)levensduur te bepalen. Via deze handige rekentool  kunt u ontdekken hoeveel rekenkundige levensduur uw takel nog over heeft. Twijfelt u nog of uw component aan revisie of vernieuwing toe is? Neem dan snel contact met ons op.

Safe Working Period (SWP) & FEM 9.755

Hoe lang gaat een takel eigenlijk mee?

De wet schrijft via de EG-machinerichtlijn voor dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van machines op de werkvloer. Bij het gebruik van machines, zoals kranen en takels, bent u als werkgever daarom verplicht om bijzondere gevaren te elimineren. Dit kunt u doen door de Safe Working Period (S.W.P.) in acht te nemen die de fabrikant voor het product heeft vastgesteld. Deze Safe Working Period is de theoretische veilige levensduur die een product minimaal moet kunnen halen. Wanneer deze periode is verlopen, dient het takel gereviseerd of vervangen te worden.

In Europa wordt de Safe Working Period bij kranen en takels bepaald op basis van voorschriften die zijn vastgesteld in de norm FEM 9.755. Deze norm is opgesteld door de Europese federatie van kranen- en takelfabrikanten, de Fédération Européene de la Manutation (FEM). Deze norm beschrijft verschillende groepen aan de hand van de gebruiksintensiteit in een periode van 10 jaar. Bij de aanschaf van een kraan en/of takel behoort een FEM groep gekozen te worden die past bij de verwachte gebruiksintensiteit. Wanneer het gebruik wijzigt, wordt de totale restlevensduur negatief of positief beïnvloed.